top of page
20221210_162934 selectie voor header 2 helder en contrast.jpg

Oloïdes

20221204_155132_edited.jpg
Lijnen logo_icoon_bruin_scherp.png

Over oloïdes

Een oloïde is een vorm die wordt gevormd door twee haaks op elkaar staande cirkels.

 

Op Oloide.nl legt Martin van der Meulen de ontstaansgeschiedenis uit van de oloïde. Ik zag zijn film begin mei 2021. Ik raakte gefascineerd en begon ze te maken van allerlei soorten hout. Het maken van een oloïde is voor mij een bijna magische ervaring, die verder gaat dan het creëren van de vorm. 

 

Dat maken gaat in twee fases. Eerst de vorm 'halen' uit een stuk hout: van een balk een blokje afzagen, rondingen schuren, bepaalde delen afzagen en dan verder schuren tot de vorm ontstaat. De tweede fase is het polijsten en afwerken met o.a. bijenwas.

 

Het vraagt veel aandacht (in het hier-en-nu zijn) om de vorm uit een  stuk hout te halen. Steeds meer materiaal weghalen, waarbij je voortdurend bekijkt waar je iets weghaalt. Wanneer je teveel weghaalt dan is er geen weg meer terug. Dat is me regelmatig gebeurd. Het polijsten is ook een aandachtig en meer meditatief werk: een doorgaande schuurbeweging met steeds fijner schuurpapier.

En het resultaat is iedere keer weer een vorm die heerlijk is om in de hand te hebben, die fijn is om aan te raken (!)

Ik heb (naast mijn eigen collectie) bijna geen oloïdes op voorraad. Op verzoek kan ik ze wel maken. Daarbij zijn afmetingen, houtsoort en afwerking in overleg te kiezen. 

Lijnen logo_icoon_bruin_scherp.png

De oloïdemaker

Al bij het maken van mijn eerste oloïde vroeg ik mij af of er een beweging was waardoor een oloïde ontstaat.  Daarop had ik geen antwoord.

De handmatige manier die ik hiervoor beschreef is de benadering van de beeldhouwer: net zolang weghalen totdat de gewenste vorm overblijft. Kan dat niet anders? Is er een beweging waardoor een oloïde in één keer ontstaat? De ingenieur in mij werd wakker. En ook de mysticus. Want alleen goed nadenken bracht me niet altijd dichterbij mijn doel. Vaak kon ik het niet bedenken en moest ik loslaten, om later op een onbewaakt moment (op de fiets, tijdens het boodschappen doen of midden in de nacht) een inval te krijgen waardoor ik weer verder kon.

Er heeft zich een beeld gevormd van de beweging die ik zoek. De beweging die ik meen op het spoor te zijn probeer ik te vangen in een "oloïdemaker". Ik ben nu met oloïdemaker nummer 3 bezig. Hiernaast zie je versie nummer 2. Tot op dit moment kan ik nog niet bewijzen dat het werkt, maar ik blijf ervan overtuigd dat het kan en dat het me gaat lukken.

Voor wie meer 'de diepte' in wil hou ik een vervolg-pagina bij met meer details en de voortgang....

20220109_122638.jpg

Iedere maand op de hoogte blijven van de komende activiteiten?

Schrijf je hier in op de nieuwsbrief:

Anker contact
bottom of page